Wednesday, 28 November 2012

Benar sibukkah kita?Assalamualaikum...

Segala puji bagi Tuhan Pencipta Sekelian alam. Maha suci Allah yang menciptakan langit tempat berteduh dan bumi tempat berpijak. Syukur rasa hati. Syukur dan syukur. Atas kesempatan bernafas di bumi yang indah ini. Segala yang dikecapi adalah hasil cinta dan kasih sayang Allah untuk seorang hamba yang teramat hina. 

Tak kan terbalas walaupun sebesar zarah dan rasanya tak terhitung banyaknya nikmat, rezeki yang Allah kurniakan kepada kita. Ya Allah. Benar. Sesungguhnya Engkau Maha Besar, Maha Pemurah dan Maha Penyayang

Minggu ni adalah minggu-minggu terakhir sebelum menjelmanya final exam utk sem ketiga ini. Seakan tak terasa waktu yang berlalu dan seakan tak tersedar akan waktu yang pantas berlari. Kesibukan itu membunuh jiwaku. terkadang pantas mulut mengeluh letih yang mencengkam.

Hingga tidak sedar hidup ini adalah sebuah perjalanan. Dan perjalanan itu Allah amanahkan dengan tugas yang lebih besar dari itu. Mencegah kemungkaran dan mengajak manusia yang lainnya kearah kebaikan.

Apa jadi dengan minggu-minggu terakhir? Tarikh tugasan untuk dihantar  beratur untuk disiapkan, dan midterm yang belum selesai urusannya. serta kuiz dan presentation yang harus dilaksanakan dalam masa terdekat. Semuanya merejam akal dan fikiran untuk bertindak tidak selari dengan apa yang difikirkan. 

Ditambah dengan cinta hatiku yang kadang kala menelefon membisikkan pertanyaan “bila kerja moknaa habis? Dah lama tak balik rumah Darwisy”. "banyak lagi ke kerja tak siap? Lambat sangat laa nak tunggu moknaa nak balik”. [tunduk lemah] Ia juga menyesakkan fikiran.

 Anak-anak kesayanganku itu merindui “moknaa” nya seperti mana moknaa juga merindui mereka. jika dulu alasan ku tiada cuti dan moknaa harus ke sekolah. maka pertanyaan mereka adalah bila moknaa cuti. jadi kini ku ubah alasan moknaa mu ini punya kerja yang banyak untuk diselesaikan.

 akal dan fikiran seorang kanak-kanak yang sedang membesar pantas menebak. ohh bila kerjanya habis maka moknaa boleh pulang ke rumah dan bermain dengan mereka. maka itulah soalan yang ditanya setiap kali berbicara di telefon. "bila kerja moknaa habis"? bila? aku sendiri tidak punya jawapan untuk itu.

Aku hanya berdoa kesibukan ini tidak melalaikan aku dari mengingati dan mendampingi Cinta Agungku. Dia yang menciptakanku. Dengan penuh keajaiban. Rasa lemah dan tidak bertenaga kita itu jika disalurkan untuknya demi mendapat kekuatan rohani, Insya Allah urusan lainnya pasti terasa dipermudahkan.


Di dalam kehidupan ini,
jatuh bangun itu biasa.

Maka bila jatuh,
jangan kecewa,
segera berusaha naik semula.

Bila mampu bangun,
jangan diri itu lupa,
yang kita ada kemungkinan untuk jatuh semula.

Memahami perkara ini
kita akan sentiasa siaga!

via Hilal Asyrafcurrently I'm keeping an eye on one person, but I'm not a nutty as a fruitcake. saranghae.

No comments: