Tuesday, 30 April 2013

Don't love others until you love your parentEpisod luahan hati jarang sekali

Manusia. Kenapa diagungkan cinta itu. Cinta yang membutakan. Cinta yang menjauhkan.Kenapa dipegang pada azimat kata palsu itu. Kenapa dipercaya pada cinta yang belum pasti milikmu. Kenapa di puja pada cinta yang belum pasti halal buatmu.

Allah. Berishtigfar. Aku lupa. Hati itu Allah yang pegang. Cinta adalah kuasa besar yang mampu merubah dan  mengambil alih hati manusia.  cinta yang baru terlihat di mata mereka sehingga mereka melupakan cinta yang sudah lama  tersemai  dalam diri mereka. Cinta itu telah menjadi milik mereka awal dulu. Saat si penghantar cinta itu dikhabarkan ada nyawa kecil yang diusung ke hulu ke hilir. Saat si penghantar cinta memeluknya erat mendodoi dan melindungi pemilik sekeping hati daripada keriuhan dunia ini.

Betapa istimewanya dua buah cinta itu yang kini  ada manusia melupakan mereka hanya  kerana ada cinta baru yang mengambil alih posisi itu. Betapa sayunya mata si tua itu melihat satu persatu kecintaannya beralih arah mencari cinta yang lain. Remuk redam hati si tua itu melihat kecintaannya  yang lama pergi dan tidak kembali. Siapa tahu hati si tua itu. Mereka mahu kecintaan mereka. Kembalikan cinta aku ! mungkin itu bisik si tua. *kesat air mata*

Beginilah hati ini. Bila tiba tarikh ini pasti begini. Hilang dalam dunia sendiri. Memikir dan mengira siapa kecintaanku. Di mana mereka berada. Apa wujud aku di hati mereka sebagaimana mereka wujud di hati aku. Mereka yang jadi kecintaanku, adakah sibuk juga mengejar dan mengharung cinta sia-sia dan mengabaikan cinta yang setia di sisi mereka. Cinta yang pasti halal buat mereka.  Adakah kecintaanku juga begitu. Senak fikiran ini memikirkan.

Allah. Rindunya aku pada mereka yang pernah hadir dalam hidup ini. Terima kasih Allah. Engkau memberi diri ini peluang, masih lagi bernafas dengan anugerah kurniaMU yang Maha Agung.

“Then which of the favours of your Lord will you deny” Ar-Rahman

Terima kasih Ya Allah. Engkau menghadirkan aku dengan rasa cinta tak terluah ini buat mereka yang pernah hadir dalam lipatan sejarah hidupku. Mereka yang jauh dan hilang dalam hidupku. Mereka yang gagal ku ingat wajah-wajah mereka. Mereka yang menolak aku jauh dari hidup mereka. Mereka yang cuba ku pimpin tangan mereka namun tak terdaya melangkah bersama. Ampunkan aku atas kekhilafan ini. Engkau sebaik-baik penolong dan pelindungku.

“Unto Allah belongs the dominion of the heavens and the earth. He gives life and He takes it. Except for Him you have neither protector nor helper” At-Taubah 116

sesak dada bila diasak dengan rasa ini. Rama-rama mati. Hidup. Terbang bebas. Dan mati kembali. Allah. DIA benar-benar menguji janji yang aku lafazkan. Laratkah daya usahaku bertahan untuk menampung hebatnya anugerah indah kurniaan NYA. Terima kasih Allah. Ternyata aku masih manusia normal yang punya rasa. *Senyum* 

belum tiba masanya. lawan atau kecundang. Itu perjuanganku. Syaitan tidak pernah lupa menitik jarum jarum kecil menghasut manusia yang lupa dan leka.   Jangan tinggalkan aku. Selama lamanya jangan tinggalkan aku duhai Rabbi.. *usap dada*

psssst : sayangi ibu bapamu. Mereka merindukanmu. Kembali kepada fitrah. Genggam dan jangan lepaskan tangan tua mereka. Sehingga bertemu lagi. Wassalam..
currently I'm keeping an eye on one person, but I'm not a nutty as a fruitcake. saranghae.

No comments: